„Alma littera“ renginių programa Vilniaus knygų mugėje

2024-02-13
„Alma littera“ renginių programa Vilniaus knygų mugėje
Ko nuolat ieško suaugęs žmogus? Meilės, laiko ir prasmės. O vaikas? Nuotykių, išdaigų ir naujų herojų. Visa tai po viena stogu apjungs ir kiekvienam skaitančiajam atrasti padės „Litexpo“ parodų centre netrukus šurmuliuosianti Vilniaus knygų mugė.

Šiemet naujame, ryškiame mūsų leidyklos stende nuguls daugiau nei 340 knygų, visas keturias mugės dienas skaitytojų lauks net 45 rašytojai – daugiau nei pusė jų surengs savo knygų pristatymus. Kviečiame susipažinti su leidyklos renginių programa Vilniaus knygų mugėje vasario 22-25 dienomis.

KETVIRTADIENIS, VASARIO 22 D.
Renginio pavadinimas Dalyvauja Laikas ir vieta Renginio aprašymas
Dainos Kleponės kriminalinio detektyvo „Kritusių mazgas“ pristatymas Daina Kleponė, Paulius Ambrazevičius 12 val. 1.2 salė
Pirmojo leidyklos „Alma littera“ organizuoto grožinės literatūros konkurso nugalėtojas – debiutinis Dainos Kleponės kriminalinis detektyvas „Kritusių mazgas“. Autorė neslepia, jog ji sąmoningai siekė šokiruoti skaitytoją, o romano atspirtimi tapo 2015-ųjų metų įvykiai Sirijoje ir į Europą paplūdęs pabėgėlių srautas.
Istorija prasideda nuo rasto nužudytos žurnalistės kūno. Užverda tikra velniava. Kas tas tamsaus gymio jaunuolis, nusikaltimo dieną pastebėtas prie jos namų? Ką reiškia ant žurnalistės papuošalo išraižyti ženklai ir kodėl ant jo – vieno kontraversiškiausių finasinių nusikaltėlių pirštų anstpaudai? Ką slepia nužudytosios buvęs darbdavys – garsaus Berlyno dienraščio redaktorius?
Žaibiškai besirutuliojantys įvykiai, sąsajos tarp Vokietijos kraštutinių dešiniųjų ir žiauriosios „Wagner“ grupuotės, tarp Vakarų verslo lyderių ir Antrajame pasauliniame kare siautusių nusikaltėlių, tarp išnaudojamų trečiųjų šalių vaikų ir žmogaus teisių gynėjų. Įtraukianti detektyvinė intriga, kuri neleis atsikvėpti.
Apie rašymo subtilybes autorę kalbins Paulius Ambrazevičius. 
Irenos Buivydaitės ir Jolitos Herlyn bendro romano „Atgimusi melodija“ pristatymas Irena Buivydaitė, Jolita Herlyn, Vitalija Maksvytė 14 val. 5.1 salė Skaitomiausių bibliotekose autorių pirmąjį bendro kūrinio „Atgimusi melodija“ gimimą sieja graži istorija, susijusi su praėjusių metų Vilniaus knygų muge. Leidykla buvo nusprendusi pakviesti autores kartu į atskirą stendą visoms mugės dienoms bendrauti su skaitytojais. Viena su kita susipažinusios, viena kita atradusios rašytojos nusprendė, jog tikrai gali parašyti bendrą romaną. Rankraštis, po skyrių keliavęs tarp Alytaus ir Hamburgo pagaliau tapo knyga.
Tai istorija apie dvi drauges, kurias skiria dvidešimt metų tylos. Kaip jos susipažino, kaip keitėsi jų gyvenimai ir kas įvyksta pagaliau dar kartą atradus vienai kitą?
Apie romano rašymo subtilybes Ireną Buivydaitę ir Jolitą Herlyn kalbins literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė.  
Indrės Pliuškytės-Zalieckienės knygų „Kapt kapt kapt mieste“ ir „Abėcėlė virtuvėje“ interaktyvus skaitymas Indrė Pliuškytė-Zalieckienė 16 val. Jaunųjų skaitytojų salė Vaikų poetės ir iliustruotojos Indrės Pliuškytės-Zalieckienės kūryba puikiai atpažįstama mažiesiems – 2021 m. jos knyga „Kaip sutramdyti žvėryną?“ „Metų knygos rinkimuose“ išrinkta geriausia knyga vaikams, o „Kapt kapt kapt“ įtraukta į „Knygų starto“ projektą. Šią knygelę gauna kiekvienas Lietuvos naujagimis.
Šiais metais rašytoja padovanojo eiliuotą istoriją apie maisto gaminimą su šeima, kate ir netgi muse „Abėcėlė virtuvėje“ – knygos pagalba vaikai susipažįsta su abėcėle ir mokosi, kaip padėti tėveliams virtuvėje. Taip pat pasirodė ir atnaujintas „Kapt kapt kapt mieste“ leidimas, supažindinantis su miestu, jo daiktas, gyvūnais bei padedantis išmokti skaičiuoti.
Renginio metu autorė pati mažuosius žiūrovus interaktyviai supažindins su savo naujausiais kūriniais ir žaidybinių elementų pagalba padės jiems patiems įsitraukti į rašytojos sugalvotas veiklas.
Ginos Viliūnės istorinio romano „Apolonija“ pristatymas Gina Viliūnė, Vitalija Maksvytė 16 val. 5.1 salė Istorinis romanas apie vieno iš 1863-1864 m. sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko mylimąją Apoloniją. Likimas skyrė jiems tik devynis mėnesius bendro laimingo gyvenimu.
Jiedu susitiko 1861 metų vasarą Vilniuje. Ji – svajojanti ne apie meilę, o apie tėvynės laisvę. Jis – rusų armijos kapitonas, gyvenantis rengiamo sukilimo idėja. Trys trumpi susitikimai, šiek tiek laišku ir – po metų atšoktos vestuvės. Po dviejų metų nuo pirmo susitikimo Zigmantas paliko besilaukiančią žmoną ir išėjo į miškus vadovauti sukilėlių būriams. Po mėnesio Apoloniją pasiekia žinia apie pralaimėta mūšį ir pakartą vyrą Lukiškių aikštėje. Ji pati ištremiama į Rusiją, kur prasideda jos, kaip sukilimo vado našlės, kelias. Nesvarbu, kad drauge gyventa taip trumpai, o našlauta 55 metus. Apolonija kantriai laukė susitikimo su vyru, nes tikra meilė nemirtinga: kartu iki mirties ir po mirties.
Apie istoriją autorę plačiau kalbins literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė. 
Rimvydo Židžiūno požiūrio plėtimo seminaras Kaip atrasti pilną realizaciją veikloje?, paremtas jo knyga „Meistro kelias“ Rimvydas Židžiūnas 17 val. Forumas Kodėl net labai sėkmingoje veikloje jaučiate, jog realizuojate toli gražu ne visą savo potencialą?
Vieno didžiausių, sėkmingiausių Lietuvoje mokymų centro „SoulACTION“ įkūrėjas Rimvydas Židžiūnas knygoje pasakoja apie tai, kaip Rytuose įprasta vertinti meistriškumą. Akivaizdu, jog sąmoningai savo veiklą atliekantis žmogus ne tik sukuria genialius kūrinius, tačiau sykiu skleidžia išminties, pilnatvės ir darnos jausmą. Vakarų pasaulyje taip pat yra tokių meistrų. Dažnai mes jų neatpažįstame, nes mūsų kultūroje jie nėra taip vertinami. Net ir labai sėkmingi žmonės dažnai nėra laimingi veikloje.
Autorius renginio metu pasidalins, kaip reiktų atrasti atsakymus į prasmės, realizacijos ir pilnatvės veikloje klausimas.
PENKTADIENIS, VASARIO 23 D.
Pasaka apie tikrą pasaulį, kuris girdi. Juozo Gaižausko knygos „Antarktidos indėnai“ pristatymas  Juozas Gaižauskas, Dalius Skamarakas, Sakalas Uždavinys, Vaidotas Martinaitis, Remigijus Vilkaitis, Marius Matulevičius, Emilija Latėnaitė, Eimutis Kvoščiauskas, Lina Rastokaitė 12 val. 5.1 salė Vienas skaitomiausių autorių bibliotekose Juozas Gaižauskas pristato savo penktąjį romaną, kuriame vėl nebijo žaisti žanrais ir formomis – „Antarktidos indėnai“ vieniems gali pasirodyti vaikiška, o kitiems – filosofinė knyga. Žiūrovai renginyje klausysis, kaip vidun beldžiasi naujoji knyga suaugusiems apie vaiką, kurio gyvenime nebelieka vilties, kai skauda taip, kad nebeįmanoma ištverti, kai vaikas įsivaizduoja, kad privalo išgelbėti pasaulį ir savo artimus žmones. Tai pasaka, kuris įkvėps net jau visiškai gyvenimo prasmės netekusius žmones.
Pristatymą ves Emilija Latėnaitė, Eimutis Kvoščiauskas ir Lina Rastoskaitė. Ištraukas skaitys ir kūrinius atliks Sakalas Uždavinys, Dalius Skamarakas, Vaidotas Martinaitis, Remigijus Vilkaitis, Marius Matulevičius ir knygos autorius Juozas Gaižauskas. 
Godos Raibytės-Aleksos knygos „Kas vyksta kosmose?“ pristatymas Goda Raibytė-Aleksa, moksleiviai, mokytojas Adomas Armonas 14 val. Jaunųjų skaitytojų salė Mokslo žurnalistė Goda Raibytė-Aleksa savo karjerą paskyrė tam, kad visuomenė geriau suprastų mokslą ir tai, koks įdomus jis gali būti. Viena labiausiai ją dominančių sričių – kosmosas. Apie tai ji parašė knygą vaikams „Kas vyksta kosmose?“, kurioje – daug negirdėtų ir įdomių faktų apie saulę, kometas, asteroidus, misijas ir net... nežemišką gyvybę. Kartu su šiaurės šalių švietimo modeliu besivadovaujančio ir pasaulinių įvertinimų už akademinius pasiekimus gaunančio Šiaurės licėjaus auklėtiniais rašytoja žiūrovus nustebins iki šiol daugeliui nežinomais dalykais – pavyzdžiui, ar žinojote, kad pirmieji išauginę augalą kosmose nuo sėklos iki sėklos 1982 m. buvo lietuviai? O ar girdėjote apie asteroidą Apofį, kuris 2029 m. praskries taip žemai Žemės, kad bus matomas net plika akimi, tačiau visgi mums bus visiškai nepavojingas?
Daugiau neįtikėtinų įdomybių – knygos pristatyme, kurio metu žiūrovai galės gyvai išvysti ir mokslinių eksperimentų kosmoso tema.
Linos Žutautės siaubo romano „9 apgamėliai“ pristatymas  Lina Žutautė, Vitalija Maksvytė 15 val. 5.3 salė Tamsus, tirštas, paslaptingas ir baugus vaikų pamiltos Kakės Makės autorės Linos Žutautės naujas amplua. Kai kada magiškai realistiškas arba primenantis kriminalinius skandinavų romanus.
Istorija apie pastumdėlį Ancių, 40-metį reklamos dizainerį, kuris po apsilankymo paslaptingame, uždraustame miške parsineša ant savo kūno 9 paslaptingus, deginančius apgamėlius. Ir ima jausti JOS kvapą, kuri pradeda keisti vyro gyvenimą. Darbe jis sutinka naują dizainerę Jurgą, kuri irgi turi tokius pat apgamėlius. Po vieno įmonės vakarėlio ištinka siaubingas įvykis ir Anciui tarsi sapnuojasi, kad jis buvo to pagrindinis kaltininkas..

Kaip mylimiausio vaikų personažo autorė nusprendė parašyti siaubo romaną suaugusiems? Apie naują debiutą Liną Žutautę kalbina literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė.
Tomo Dirgėlos knygų serijos „A komanda“ pristatymas Tomas Dirgėla, „šunų užkalbėtoja“ Grėtė ir jos augintinis Eltonas 17 val. Jaunųjų skaitytojų salė Tomas Dirgėla – populiarus ir vaikų itin mėgstamas rašytojas, jauniesiems skaitytojams parašęs jau daugiau nei 30 knygų. Jo knygos tiesiog graibstomos iš knygynų ir bibliotekų lentynų, ne vieną neskaitantį vaiką pavertė didžiausiu knygų rijiku. Pastaruoju metu savo gerbėjus Tomas nustebino dar viena naujiena – pradėta nauja detektyvine nuotykių serija „A komanda“, parašyta pagal geriausią „dirgėlišką“ receptą: šiuolaikiški veikėjai + nuotykis + detektyvas + humoras. 8-12 m. skaitytojus sudomins ir į nuotykius įtrauks mergaitė su žiurke ant peties, ant galvos kapišoną užsimetęs keistuolis ir istorijos mokytojas – A KOMANDA, kurios kiekvieną savaitgalį laukia vis naujas nuotykis! Pirmoje dalyje „A komanda ir šuo už milijoną“ neįprasta trijulė tiria dingusio raudonojo Tibeto mastifo bylą, o koks nuotykis ir galvosūkis skaitytojų lauks antrojoje serijos knygoje?
Kaip „gimė“ knygų personažai? Kiek kainuoja pats brangiausias pasaulyje šuo?
Su Tomu Dirgėla kalbėsis „šunų užkalbėtoja“, TV laidų vedėja Grėtė, o jai talkins ir žiūrovus išmoktais triukais žavės Grėtės augintinis šuo Eltonas.
Elenos Leontjevos romano „Turgaus aikštė, arba dviejų Žanų istorija“ pristatymas Elena Leontjeva, Laisvė Radzevičienė 18 val. Rašytojų kampas Beveik dvidešimt metų rašytas romanas pasirodys lietuviškai.
Dvi Žanos, dvi stiprios moterys, du laikotarpiai ir dvi tautos. Žana D‘Ark ateina tarsi iš niekur ir pakeičia viso žemyno istoriją. Dramatiškas ne tik jos matoma misijos dalis – Orleano užėmimas, intrigos, suėmimas ir gėdinga egzekucija. Ne mažiau tragiškai atrodo ir herojės vidinis kelias.
Šiuolaikinės Žanos istorija persmelkta prancūziškos dvasios, viliojančios alchemijos, lemtingos dirigento meilės ir atkaklių ieškojimų – kas galingiau, meilė ar valdžia? Žanos D‘Ark misija truko 2 metus ir 2 mėnesius, tuo pačiu ritmu žlunga ir Žanos Santare gyvenimas, o kai išsipildo lemtingieji 12-12, ji turi surasti savo keistos ligos paslaptį arba mirti.

Apie lėtą rašymą, kompozitoriaus jausmą, įsijautimą į moderniosios ir viduramžių Žanos istorijas autorę kalbina žurnalistė Laisvė Radzevičienė.
Sigito Parulskio romano „Kaip aš mečiau“ pristatymas Sigitas Parulskis, Jūratė Čerškutė 19 val. 5.3 salė „Rašydamas (ar skaitydamas) patenki į pasaulius, kuriuose kadaise buvai, į erdves ir laikus, kuriuose niekada nesilankei, kuriuos galbūt tik sapnavai, kuriuos prasimanei, nors jie ir gyvena tavyje, nors tai tik nuojautų, šešėlių ar emocijų pavidalai, pustoniai, melodijų, sakinių nuotrupos, garsų fragmentai. Taip suprantu knygas – kaip kelionę. Ši knyga apie žmogų, nusprendusį mesti rūkyti, ir šis sprendimas jį nuveda labai toli: į praeitį, į atmintį, į melancholiškos ir linksmos patirties, į padorumo ribas kartais peržengiančios vaizduotės kelionę. Ir norisi į šią kelionę pakviesti kitus, kad ir koks egoistas būčiau“ - apie savo naująją knygą atvirauja Sigitas Parulskis, kurį renginio metu kalbins literatūrologė Jūratė Čerškutė. 
Protmūšis Zigmo Vitkaus knygos „Lietuvos kasdiena“ tematika Zigmas Vitkus, Jūratė Veteikytė, Tomas Šileika 19 val. Jaunųjų skaitytojų salė Kaip keitėsi žmonių gyvenimo būdas nuo žilos senovės iki šių dienų? Ką ir kaip lietuviai valgė, kuo rengėsi, kaip šventė ir ilsėjosi, kuo vertėsi, galiausiai, kaip jautėsi ir ką tuo metu galvojo?
Istoriko, populiarių leidinių „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“ ir „Lietuvos istorija“ autoriaus Zigmo Vitkaus knygoje „Lietuvos kasdiena“, skirtoje vaikams nuo 7 m. ir visai šeimai, atskleidžiama, kaip einant amžiams keitėsi Lietuvos kraštovaizdis, o taip pat ir žmonių kasdiena. Norintys pakeliauti laiko mašina ir atsidurti skirtingų laikmečių žmonių „kailyje“ bus kviečiami sudalyvauti protų mūšyje, kurio metu pats istorikas papasakos ir apie jį nustebinusias Lietuvos istorijos detales, o knygos iliustruotoja Jūratė Veteikytė pasidalins knygos iliustravimo užkulisiais.
Renginio vedėjas – Tomas Šileika.
ŠEŠTADIENIS, VASARIO 24 D. 
„Rašau apie kiekvieną mane pravirkdžiusį dalyką“. Italų rašytojo Paolo Giordano knygos „Tasmanija“ pristatymas Paolo Giordano, Audrius Ožalas  12 val. 5.1 salė Italijos literatūros „Strega“ premijos laureatas pavasarį lankydamasis Lietuvoje liko šia šalimi sužavėtas ir nekantrauja pirmą kartą dalyvauti Vilniaus knygų mugėje.
Paolo Giordano, lietuviams atpažįstamas iš romanų „Užgrobti dangų“, „Pirminių skaičių vienatvė“, „Žmogaus kūnas“, renginyje pristatys naujausią savo kūrinį „Tasmanija“. Tai autobiografiniais motyvais paremtas romanas apie fiziką, kuris rašo knygą apie Hirošimos atominę bomba, tuo pačiu metu išgyvendamas sudėtingą santuokos krizę. Istorijoje gvildenama kaip niekad šiuolaikiniam pasauliui aktualios problemos – ką reiškia būti tam tikrų istorinių įvykių liudininkais? Kaip jaučiasi žmonės, patekę į teroristinį išpuolį, kaip jaučiasi žmonės gyvendami mieste, kuriame jau įvyko ne vienas toks aktas? Ir kodėl taip greitai pasaulis pamiršta tokias nelaimes?
Italų autorių kalbins literatūros ekspertas, žurnalistas Audrius Ožalas. 
Teatralizuotas Linos Žutautės knygos „Kakė Makė ir koncerto diena“ pristatymas Kakė Makė, Netvarkos Nykštukas  14 val. Jaunųjų skaiytojų salė Kakė Makė ir Netvarkos Nykštukas kviečia mažuosius gerbėjus į teatralizuotą pasirodymą ir naujausios L. Žutautės knygos „Kakė Makė ir koncerto diena“ pristatymą. Pasirodymo metu žaismingai ir vaikiškai smagiai bus kalbama apie baimę suklysti ir kad tai, siekiant savo svajonių, yra natūralus dalykas. 
Neringos Bliūdžiūtės knygos „Gerai kalbėti gali visi“ pristatymas Neringa Bliūdžiūtė, Austėja Landsbergienė 15 val. 1.2 salė Apie viešąjį kalbėjimą asmeniniame ir profesiniame gyvenime: gerai kalbėti reikia visiems – ne tik mokiniams, kurie rengiami debatams, bet ir būsimiems staliams, kurie turės papasakoti, ką jie veikia ir kodėl būtent juos reikia pasirinkti.
Autorė ilgą laiką turėjusi neapykantos santykį su viešu kalbėjimu, buvo priversta su juo susidraugauti. Tai knyga apie kalbėjimą, kuris mums padeda siekti savo tikslų.
Kokie yra viešojo kalbėjimo mitai? Ar yra konkrečių įrankių gerinti savo kalbėjimui? Apie autorės patirtį ją kalbins edukologė Austėja Landsbergienė.
Metafikcinis rašytojo žaidimas su skaitytoju. Vieno išmaniausių šių laikų autoriaus Graeme Macrae Burnet knygos „Pacientė“ pristatymas“ Graeme Macrae Burnet, Akvilina Cicėnaitė, Audrius Ožalas 16 val. 5.1 salė Lietuvoje pasirodo pats naujausias, į Booker Prize ilgąjį sąrašą ir Gordon Burn Prize trumpąjį sąrašą patekęs ir daug kitų nominacijų pelnęs, škotų autoriaus Graeme Macrae Burnet romanas „Pacientė“ apie charizmatišką psichiatrą ir jo pacientę, kuri slapčia bando išsiaiškinti, ar jis kaltas dėl jos sesers mirties. Tai intelektualus romanas su kvapą gniaužiančia, originalia detektyvine linija.
Romanas – metafikciškas, autorius „atranda“ pacientės užrašus ir nusprendžia jais pasiremdamas parašyti knygą, į ją įpindamas ir savo paties faktų apie psichoterapeutą. Visa tai netikra, bet skaitytojas kartu su autoriumi „žaidžia tikrovę“.
Kaip nepasiklysti tiesos ir melo labirintuose? Kas iš tiesų yra tiesa ir kiek ji objektyvi?
Knygos autorių Graeme Macrae Burnet ir vertėją Akviliną Cicėnaitę kalbins literatūros ekspertas Audrius Ožalas. 
Eimanto Gudo knygos „Gedimino kraujas“ pristatymas Eimantas Gudas, Luka Lesauskaitė 16 val. 1.3 salė  Labiausiai pasididžiavimo vertos dinastijos istorija. XVIII amžiaus pabaigoje įsigalėjęs vardas valdė Lietuvą iki pat XVI amžiaus vidurio – net 300 metų. Bet kuri tauta, turinti tokios trukmės valdančią giminę, ja didžiuotųsi.
Be abejonės Gediminaičiai turėjo didžiulį autoritetą. Žmonės buvo ramūs, kad iš vieno Gediminaičio sostą paveldės kitas, kuris gal ir nebus idealus, bet toliau rūpinsis kraštu. Anuomet valstybė augo, stiprėjo, tobulėjo, o sostinės – gražėjo ir turtėjo.
Kokios Gediminaičių asmenybės buvo ryškiausios, daugiausiai nuveikusios Lietuvai? Ar per istorijos rūką įmanoma įžiūrėti jų asmenines savybes ir tarpusavio santykius? Ar mūsų laukia nauji istoriniai atradimai?
Apie tai knygos autorių Eimantą Gudą kalbins istorikė Luka Lesauskaitė.
Trečiasis Lietuvos Statutas lietuviškai: jo svarba šiuolaikiniam lietuviui  Rūstis Kamuntavičius, Ričardas Jaramičius, Jevgenij Machovenko, Aurimas Švedas 18 val. 5.1 salė Sunku atrasti konkretų atsakymą į klausimą, kodėl daugiau nei 450 metų vienu svarbiausių teisynų Lietuvos istorijoje laikomas Trečiasis Lietuvos Statutas iki šiol nebuvo pasirodęs lietuviškai. Beveik septynerius metus užtrukęs leidinio vertimas iš rusėnų kalbos pagaliau įgavo formą.
Tai brandžiausias ir unikaliausias visų laikų Lietuvos teisės paminklas. Teisynas ypatingas tuo, jog buvo sukurtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietinės tautos ir su tam tikrais pakeitimais galiojo net 252 metus. Dabartiniai lietuviai susipažindami su šiuo leidiniu pastebės, jog tuometiniai žmonės skleidė šiuolaikinės Vakarų civilizacijos teisės principus. Daugelis Statute minimų normų apie žmogaus tikybos, pažiūrų, lygiateisiškumo laisves aktualios ir šiuo metu.
Apie iki šių dienų išlikusias normas, vertimo procesus, teisyno svarbą dabartiniams lietuviams projekto iniciatorių Rūstį Kamuntavičių, Ričardą Jarimavičių ir vertėją prof. Jevgenij Machovenko kalbins istorikas Aurimas Švedas. 
SEKMADIENIS, VASARIO 25 D. 
Eglės Juzumas receptų knygos „Mano vaikas valgo viską“ pristatymas Eglė Juzumas, Dovilė Filmanavičiūtė 11 val. 5.1 salė Ši knyga skirta mamoms, tėčiams, seneliams, dėdėms ir tetoms, auklėtojams, maisto pardavėjams, o svarbiausia – vaikams. Autorė knygoje rodo, kokia įvairi ir nenuobodi gali būti vaiko mityba. Maži žmonės turi teisę į sveiką, visavertį ir subalansuotą maistą. Tokį, kokį valgome patys.
Norint valgyti tikrą, kokybišką maistą nebūtina išprotėti dėl visko „eko“. Nebūtina kasdien valgyti tik avokadus, saldžias bulves ir migdolų miltus. Ir paprasti produktai kaip grikiai, burokėliai ar perlinės kruopos gali vaikui būti tokie pat įdomūs ir skanūs.
Kaip gaminti nekomplikuotai? Kaip įtraukti vaikus į valgio ruošimo procesą? Apie tai ir dar daugiau knygos autorę kalbins Dovilė Filmanavičiūtė. 
Giedrė Čiužaitė laidoje „Čia ir dabar“ pakalbins E. Laurinaitį apie jo knygą „Žuvis vandenyje“ Eugenijus Laurinaitis, Giedrė Čiužaitė 11 val. LRT studija Žurnalistė Giedrė Čiužaitė laidoje "Čia ir dabar" pakalbins gydytoją, psichiatrą, psichoterapeutą, lektorių prof. Dr. Eugenijų Laurinaitį apie jo knygą Žuvis vandenyje, kur autorius veda skaitytojus per išsamią bendravimo abecėlę, kurią perskaitę bendravime su žmonėmis jausimės kaip žuvys vandenyje.
Visvaldo Legkausko knygos „Pinigų kelionė: nuo atsiradimo iki tavo kišenės“ pristatymas ir viktorina Visvaldas Legkauskas 11 val. Jaunųjų skaitytojų salė Socialinių mokslų daktaras ir monetų kolekcionierius Visvaldas Legkauskas knygą „Pinigų kelionė: nuo atsiradimo iki tavo kišenės“ parašė derindamas hobį ir darbą. Joje autorius skaitytojus nuo 9 m. kviečia leistis į pinigų kelionę, kurios metu bus galima sužinoti visą pinigų istoriją – pradedant mainais, baigiant elektroniniais pinigais ir bitkoinais. Per pinigų raidos prizmę paprastai paaiškinama ir kultūros raida, kaip atsirado žemdirbystė, miestai, valstybės ir pagrindiniai visuomenės veikimą valdantys dėsniai.
Turbūt daugelis pripažintų, kad pinigai – vienas iš svarbesnių dalykų suaugusiųjų pasaulyje. O ar norėtum apie juos sužinoti tai, ko nežino daugelis? Renginio metu iš paties autoriaus išgirsi ne tik apie bankų veikimą, kaip žmonėms buvo atsiskaitoma už darbą dar nepasirodžius nei popieriniams pinigams, nei monetoms ar kuo bitkoinas skiriasi nuo paprastų pinigų. Rašytojas kvies sudalyvauti ir viktorinoje, kurioje apie žiovulį gali užmiršti – čia nebus nei vardų, nei varginančių datų, o tik įdomybės, kurias prisiminsi dar ilgai.
Mariaus Čepulio knygos „Metai: gamtos fotografo dienoraštis“ pristatymas Marius Čepulis 12 val. 5.3 salė Gamtos fotografas, laidų vedėjas ir rašytojas Marius Čepulis, šiais metais parašęs bestseleriu tapusią knygą „Ana konda?“, savo gerbėjus ir neabejingus gamtai skaitytojus nudžiugins nauju kūriniu „Metai: gamtos fotografo dienoraštis“. Knygoje-fotoalbume gausu ne tik autoriaus per septynerius metus užfiksuotų Lietuvos gamtos akimirkų, bet ir šmaikščių, įtraukiančių autoriaus pasakojimų stebint gamtą bei laukiant geriausio kadro. Leidinys supažindina su gamtos metų ratu, pastaraisiais metais vykstančiais pokyčiais ir kviečia tausoti, saugoti aplinką.
O kas vyksta užkulisiuose? Juk klajojant miškais, braidant pelkėse ir tūnant slėptuvėse atsitinka netikėčiausių nuotykių, patirtų įamžinti įprastus ir net rečiausius gyvūnus bei gamtos reiškinius.
Apie tai gali papasakoti tik pats autorius, kuris renginio metu su žiūrovais pasidalins patirtimi, knygos kūrybinio proceso ypatumais ir papasakos apie aplink mus vykstančius stebuklus, kuriuos per fotoaparato akutę stebėjo ir metai iš metų fiksavo jis pats.
Eugenijaus Laurinaičio knygos „Žuvis vandenyje“ pristatymas Eugenijus Laurinaitis, Vitalija Maksvytė 13 val. 1.2 salė Gydytojas psichiatras, psichoterapeutas, lektorius prof. dr. Eugenijus Laurinaitis savo naujoje knygoje veda skaitytoją per visus žmogaus gyvenimo etapus ir pateikia išsamią bendravimo abėcėlę, kad nardydami it žuvys būtume sąmoningi ir atidūs, pažintume vandenis, po kuriuos plaukiojame: ar jie skaidrūs, auginantys ir teikiantys laimės? O jei žalingi ar sekinantys, kaip tai pakeisti?
Renginyje sužinosite, kaip užmegzti tvirtus ir ilgalaikius ryšius, sukurti darnią šeimą bei puoselėti meile, pagarba ir supratimu grįstus santykius su vaikais ir aplinkiniais, o paskutinį etapą padaryti kuo šviesesnį ir prasmingesnį.
Knygos autorių kalbins literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė. 
Valdo Rakučio knygos „Karai ir taikos“ pristatymas Valdas Rakutis, Aurimas Švedas 14 val. Forumas Karo teoretikas ir eruditas, bestselerio „Prieš panyrant į sutemas“ autorius Valdas Rakutis gvildena naują temą apie mus – žemiškuosius padarus žmones, kurie nuolatos kariauja.
Šioje knygoje V. Rakutis pasakoja ne tik apie karą, jo priežastis, principus, karo pramonę, bet ir apie taiką, kuri yra kiekvieno karo tikslas. Kaip ji sudaroma, kaip keičia laimėtojų ir pralaimėtojų likimus, kokia taika yra tvari, o kuri iš karto žinoma, kad ilgai netruks.
Kaip susivokti karo ir taikos pasauliuose? Ar mūsų naujosios vertybės, įsivaizdavimas apie ateitį atliepia realų jėgos pasaulį ar tėra iliuzijų ir svajonių debesis?
Apie tai knygos autorių kalbins istorikas Aurimas Švedas.
Sonatos Dirsytės istorinio romano apie nežinomą ir dramatišką Žygimanto Senojo nesantuokinės šeimos istoriją „Išdidumo kalinė“ pristatymas.   Sonata Dirsytė, Lina Buividavičiūtė 15 val. 5.3 salė Naujausio Sonatos Dirsytės romano centre – nepelnytai užmirštos, tačiau pėdsaką istorijoje palikusios moterys: keturių nesantuokinių Žygimanto Senojo vaikų motina Kotryna Telnyčietė, jos dukra Beata Koščelecka ir anūkė Elžbieta Ostragiškaitė. Šių moterų istorija – vienų pirmųjų emancipuotų moterų kova už savo teises ir bandymas išlikti savarankiškomis bei kurti savo gyvenimus patriarchalinėje visuomenėje.
Kaip augo nesantuokinė karaliaus dukra Beata Bonos Sforcos dvare? Ar ji padarė merginai įtaką? Koks gyvenimas jos laukė po santuokos?
Apie tai knygos autorę kalbins literatūros kritikė Lina Buividavičiūtė.