„Alma littera“ lietuvių autorių naujienos vaikams ir suaugusiesiems Vilniaus knygų mugėje: istorijos peripetijos, pažintys su nepaprastu pasauliu ir skanus gyvenimas

2024-02-19
„Alma littera“ lietuvių autorių naujienos vaikams ir suaugusiesiems Vilniaus knygų mugėje: istorijos peripetijos, pažintys su nepaprastu pasauliu ir skanus gyvenimas

Vilniaus knygų mugėje didžiausios šalies leidyklos „Alma littera“ stendas šiais metais akį trauks ryškia, drąsia ir atvira raudona spalva. „Esame namai, kuriuose susitinka skaitytojų ir kūrėjų bendruomenė, vienijama prasmės kūrimo pojūčio, meilės knygoms ir turiniui. Mūsų stenduose mugėje bus galima sutikti net 45 knygų autorius ir iliustruotojus, visas dienas čia būsime ir mes, leidyklos darbuotojai“, – sako metų literatūros įvykiui besirengianti leidyklos vadovė Dovilė Zaidė.

Leidyklos „Alma littera“ lentynose Vilniaus knygų mugėje nuguls daugiau nei 340 knygų. Leidykla mugėje surengs 25 knygų pristatymus ir susitikimus su skaitytojais. Knygų mugės dienomis stende darbuosis daugiau nei 50 leidyklos darbuotojų – čia bus galima sutikti ir finansų analitikus, ir pačią leidyklos vadovę D. Zaidę.

Net 40 proc. „Alma littera“ knygų, kurias renkasi mūsų skaitytojai, sudaro lietuvių autorių kūryba. Tai ypač ryškiai matyti vaikų literatūros lauke, daugiau nei pusė išleidžiamų vaikiškų knygų – lietuvių rašytojų ir iliustruotojų kūryba. Leidykloje taip pat išleidžiama daug lietuvių autorių literatūros suaugusiesiems, knygų temos čia – nuo receptų, bendravimo psichologijos iki istorinės tematikos.

„Mums, leidėjams, rūpi ne tik skatinti autorius kurti, bet ir pagelbėti jiems ieškoti aktualių temų, tobulinti turinį ir kartu su įvairių sričių profesionalais – mokslininkais, psichologais, medikais jį realizuoti. Esame atviri ir nuoširdžiai džiaugiamės, kai leidyklą pasiekia idėja, kurioje įžvelgiame knygos potencialą. Idėjų ieškome ir patys, kūrėjams siūlome temas, taip gimsta nemažai bendrų projektų – gerų lietuviškų knygų aktualiomis temomis“, – teigia D. Zaidė.

Šiuolaikiniai autoriai istorijos pamokų ieško praeityje

Vilniaus knygų mugei leidykla „Alma littera“ parengė dešimtis karštų naujienų, susitikimuose su autoriais bus pristatytos naujausios šių metų ir praėjusių metų pabaigos knygos.

Lietuvos istorija yra viena mėgstamiausių temų, kurias imasi nagrinėti lietuvių autoriai. Istorinio romano apie nežinomą ir dramatišką Žygimanto Senojo nesantuokinės šeimos istoriją „Išdidumo kalinė“, kurį parašė Sonata Dirsytė, pristatymas vyks sekmadienį, 15 val., 5.3 salėje. Romano centre – nepelnytai užmirštos, tačiau pėdsaką istorijoje palikusios moterys: keturių nesantuokinių Žygimanto Senojo vaikų motina Kotryna Telnyčietė, jos dukra Beata Koščelecka ir anūkė Elžbieta Ostragiškaitė. Šių moterų istorija – tai emancipuotų moterų kova už savo teises, jų mėginimas išlikti savarankiškoms ir kurti savo gyvenimą patriarchalinėje visuomenėje.

Kaip augo nesantuokinė karaliaus dukra Beata Bonos Sforcos dvare? Kokios įtakos merginai turėjo Bona? Koks gyvenimas Beatos laukė susituokus? Apie tai knygos autorę S. Dirsytę kalbins literatūros kritikė Lina Buividavičiūtė.

Rašytoja Gina Viliūnė savo istoriniame romane „Apolonija“ pasakoja apie vieno iš 1863–1864 metų sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko mylimąją Apoloniją. Likimas porai skyrė tik devynis mėnesius bendro laimingo gyvenimu. Po vyro mirties ištremta į Rusiją, sukilimo vado našlė kantriai laukė susitikimo su vyru, nes tikra meilė nemirtinga: kartu iki mirties ir po mirties. Mugės ketvirtadienį, 16 val., 5.1 salėje šią istoriją su knygos autore plačiau nagrinės literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentės Elenos Leontjevos fantazija knygoje „Turgaus aikštė, arba Dviejų Žanų istorija“ tiesia tiltą iš praeities į dabartį. Beveik dvidešimt metų rašytas romanas pasakoja apie dvi stiprias moteris – dvi Žanas. Žana D’Ark ateina tarsi iš niekur ir pakeičia viso žemyno istoriją. Šiuolaikinės Žanos istorija persmelkta prancūziškos dvasios, viliojančios alchemijos, lemtingos dirigento meilės ir atkaklių ieškojimų. Knygos pristatymas vyks penktadienį, 18 val., Rašytojų kampe. Knygos autorę kalbins žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

Knygos „Mėlynas kraujas“ autorius, kultūros istorikas Eimantas Gudas, prisipažįsta neturintis nei noro, nei pašaukimo rašyti grožinės literatūros. „Man patinka rašyti pažintines knygas, nes jose nėra fikcijos, mėgstu rašyti tiesą apie realybę. Ar bent jau pateikti tokias interpretacijas apie praeitį, kurios būtų kuo arčiau tiesos, ir man svarbu, kad pažintinė literatūra, kurią rašau, suteiktų žinių visuomenei, kad skaitytojui būtų įdomi“, – jis sako. Vilniaus knygų mugėje E. Gudas pristatys naujieną – „Gedimino kraujas“. Knygoje fiksuojama daugiau nei šimto Gedimino giminaičių likimai. Knyga bus pristatyta mugės šeštadienį, 16 val., salėje 1.3. Autorių kalbins istorikė, komunikacijos specialistė Luka Lesauskaitė.

Kai vienas ir tas pats domėjimosi objektas suburia bendraminčius, nutinka įdomiausių dalykų. Beveik septynerius metus užtrukęs Trečiojo Lietuvos Statuto vertimo į lietuvių kalbą procesas praėjusį rudenį įgavo formą – pasirodė elegantiškai įrišta popierinė Trečiojo Lietuvos Statuto knyga. „Mūsų tikslas – kad Trečiojo Statuto tekstai gyventų, kad jis būtų prieinamas istorikams, studentams ir visiems, kurie domisi mūsų šalies istorija ir teise“, – sako vertimo iš rusėnų kalbos iniciatorius, LDK instituto direktorius Rūstis Kamuntavičius. Statutą į lietuvių kalbą vertė istorikas Ričardas Jaramičius ir Vilniaus universiteto teisės istorikas prof. Jevgenijus Machovenko, jiems talkino ir daugiau tyrinėtojų. Šeštadienį, 18 val., Konferencijų salė 5.1 juos visus kalbins istorikas A. Švedas.

Istorikas Aurimas Švedas mugės sekmadienį, 14 val., Forumo erdvėje pristatys naują istoriko, karo teoretiko, bestselerio „Prieš panyrant į sutemas“ autoriaus Valdo Rakučio knygą „Karai ir taikos“. Knygoje autorius nagrinėja ne tik karo priežastis, principus, pramonę, bet ir kalba apie taiką, kuri yra kiekvieno karo tikslas, ieško atsakymų į klausimus, kaip taika keičia laimėtojų ir pralaimėtojų likimus.

Ilgai lauktos knygos ir debiutai

Šių metų Vilniaus knygų mugės šūkį „Pasauliu netikiu, o pasaka tikiu“ ypač gerai atspindi naujausia Juozo Gaižausko knyga „Antarktidos indėnai“. Vienas skaitomiausių autorių bibliotekose penktajame savo romane nebijo žaisti žanrais ir formomis – „Antarktidos indėnai“ vieniems gali pasirodyti vaikiška, o kitiems – filosofinė knyga suaugusiesiems. Tai pasaka, įkvėpsianti net visai gyvenimo prasmės netekusius žmones. Knygos pristatymą penktadienį, 12 val., 5.1. salėje ves Emilija Latėnaitė, Eimutis Kvoščiauskas ir Lina Rastokaitė. Ištraukas skaitys ir kūrinius atliks Sakalas Uždavinys, Dalius Skamarakas, Vaidotas Martinaitis, Remigijus Vilkaitis, Marius Matulevičius ir knygos autorius J. Gaižauskas.

Poeto, dramaturgo, eseisto Sigito Parulskio gerbėjai visada laukia naujų jo knygų. Ironiškas, pastabus, nebijantis vertinti ir įsivertinti, šių dienų klasiku laikomas S. Parulskis po dvejų metų grįžta su knyga „Kaip aš mečiau“. Tai istorija apie žmogų, nusprendusį mesti rūkyti. Apsisprendimas jį nuveda labai toli: į praeitį, į atmintį, į melancholiškos ir linksmos patirties, padorumo ribas kartais peržengiančios vaizduotės kelionę. „Tai rašytojo, o ne istoriko ar memuaristo kelionė, todėl seniai nesuku sau galvos dėl autobiografiškumo, asmeniškumo, istoriškumo ir panašiai“, – jis sako. Knygos pristatymas vyks penktadienį, 19 val., 5.3 salėje. Pokalbį moderuos literatūros kritikė Jūratė Čerškutė.

Vos pasirodžiusios kunigo Beno Lyrio knygos tampa bestseleriais. Vilniaus knygų mugėje su pamėgtu autoriumi skaitytojai galės susitikti ir jo autografą ant naujos knygos „Išgydytos mintys“ gauti „Alma littera“ stende visas keturias mugės dienas.

Susivienijusios šalies bibliotekos skaitomiausios autorės – Irena Buivydaitė ir Jolita Herlyn – šiais metais išleido bendrą romaną „Atgimusi melodija“. Jo kaltininkas – praėjusių metų Vilniaus knygų mugė, kurioje rašytojos spontaniškai nusprendė kartu parašyti romaną. Apie romano rašymo subtilybes autores ketvirtadienį, 14 val., salėje 5.1, kalbins literatūros ekspertė V. Maksvytė.

Mugėje bus pristatyta pirmojo leidyklos „Alma littera“ organizuoto grožinės literatūros konkurso knyga nugalėtoja – debiutinis Dainos Kleponės kriminalinis detektyvas „Kritusių mazgas“. Romano atspirtimi tapo 2015-ųjų įvykiai Sirijoje ir Europą užplūdęs pabėgėlių srautas. Žaibiškai besirutuliojantys įvykiai, sąsajos tarp Vokietijos kraštutinių dešiniųjų ir žiauriosios „Wagner“ grupuotės, tarp Vakarų verslo lyderių ir Antrajame pasauliniame kare siautusių nusikaltėlių, tarp išnaudojamų trečiųjų šalių vaikų ir žmogaus teisių gynėjų kuria įtraukiančią detektyvinę intrigą. Apie rašymo subtilybes su D. Klepone ketvirtadienį, 12 val., salėje 1.2 kalbėsis Paulius Ambrazevičius.

Vaikų pamėgta autorė, personažo Kakė Makė kūrėja Lina Žutautė, debiutuoja suaugusiųjų literatūros lauke. Tamsus, tirštas, paslaptingas ir baugus, magiškai realistiškas, primenantis kriminalinius skandinavų romanus siaubo trileris „Devyni apgamėliai“ pasakoja apie 40-metį reklamos dizainerį, kuris po apsilankymo paslaptingame, uždraustame miške ant savo kūno parsineša 9 paslaptingus, deginančius apgamėlius. Apie tai, kaip mylimiausio vaikų personažo autorė nusprendė parašyti siaubo romaną suaugusiesiems, su L. Žutaute mugės penktadienį, 15 val., 5.3 salėje kalbės literatūros ekspertė V. Maksvytė.

Apie tai, kaip valgyti ir ką kalbėti

Dar nė nepasirodžiusi Eglės Juzumas receptų knyga „Mano vaikas valgo viską“ jau pateko į perkamiausių knygų dvidešimtuką. Mamoms, tėčiams, seneliams, dėdėms ir tetoms, auklėtojams, maisto pardavėjams, o svarbiausia – vaikams skirtoje knygoje autorė rodo, kokia įvairi ir nenuobodi gali būti vaiko mityba. Maži žmonės turi teisę į sveiką, visavertį ir subalansuotą maistą, o paprasti produktai – grikiai, burokėliai ar perlinės kruopos vaikui gali irgi būti įdomūs bei skanūs. Apie visa tai knygos pristatyme šeštadienį, 11 val., salėje 5.1 su E. Jazumas kalbėsis nuomonės formuotoja, televizijos laidų vedėja Dovilė Filmanavičiūtė.

Apie maistą ir skanų gyvenimą savo knygoje „Skanus JAZZU gyvenimas“ pasakoja ir viena populiariausių šiandienos atlikėjų Justė Arlauskaitė Jazzu.

Tinkamų žarnyno funkcijų svarbą žmogaus sveikatai šiais metais išleistoje savo knygoje „Sveikata tavo pilve“ pabrėžia 17 metų pedagoginį darbą dirbanti, paskaitas Lietuvos ir užsienio universitetuose skaitanti, seminarus ir kvalifikacijos kėlimo kursus vedanti Sandrija Čapkauskienė. Šią autorę per Vilniaus knygų mugę bus galima sutikti leidyklos stende.

„Gerai kalbėti gali visi“, – teigia to paties pavadinimo knygos autorė Neringa Bliūdžiūtė. Savo knygoje, pati ilgą laiką turėjusi neapykantos santykį su viešu kalbėjimu, knygos autorė įsitikinusi, kad gerai kalbėti reikia visiems – ne tik mokiniams, kurie rengiami debatams, bet ir būsimiems staliams, kurie turės papasakoti, ką jie veikia ir kodėl būtent juos reikia pasirinkti. Apie viešąjį kalbėjimą su N. Bliūdžiūte mugėje šeštadienį, 15 val., 2.1 salėje diskutuos Austėja Landsbergienė.

Bendravimo svarbą savo knygoje pabrėžia ir gydytojas psichiatras, psichoterapeutas prof. dr. Eugenijus Laurinaitis savo naujoje knygoje „Žuvis vandenyje“. Skaitytoją jis veda per visus žmogaus gyvenimo etapus ir pateikia išsamią bendravimo abėcėlę. Knygos pristatyme sekmadienį, 13 val., salėje 2.1, kurį ves literatūros ekspertė V. Maksvytė, profesorius pateiks receptų, kaip užmegzti tvirtus ir ilgalaikius ryšius, sukurti darnią šeimą bei puoselėti meile, pagarba ir supratimu grįstus santykius su vaikais ir aplinkiniais.

Vieno didžiausių Lietuvoje mokymų centrų „SoulACTION“ įkūrėjas Rimvydas Židžiūnas savo knygoje „Meistro kelias“ pasakoja apie tai, kaip Rytuose įprasta vertinti meistriškumą. Ketvirtadienį, 17 val., Forumo erdvėje knygos autorius surengs požiūrio plėtimo seminarą „Kaip atrasti pilną realizaciją veikloje?“.

Vaikų autoriai tiesia kelius į pasaulio pažinimą

Net septyneri gamtininko klajonių, nuotykių ir nuotraukų metai sugulė į Mariaus Čepulio knygą „Metai: gamtos fotografo dienoraštis“. Mugėje bus pristatyta neseniai pasirodžiusi antroji knygos dalis. Knygoje-fotoalbume gausu ne tik autoriaus per septynerius metus užfiksuotų Lietuvos gamtos akimirkų, bet ir šmaikščių, įtraukiančių autoriaus pasakojimų stebint gamtą bei laukiant geriausio kadro. Ji supažindina su gamtos metų ratu, pastaraisiais metais vykstančiais pokyčiais ir kviečia tausoti, saugoti aplinką. Knygos pristatymas vyks sekmadienį, 12 val., salėje 5.3. Jame knygos autorius pasidalys patirtimi, knygos kūrybinio proceso ypatumais, papasakos apie aplink mus vykstančius stebuklus, kuriuos per fotoaparato akutę stebėjo ir metai iš metų fiksavo jis pats.

Keturių knygų autorius, socialinis psichologas, doc. Visvaldas Legkauskas, neabejoja, kad pažintinės knygos reikalauja daug žinių, tačiau dažniausiai, prieš rašydamas knygą, autorius didžiąją dalį jų jau turi. Naujausia jo knyga „Pinigų kelionė: nuo atsiradimo iki tavo kišenės“ atsirado iš hobio – numizmatikos. Hobį psichologas susiejo su dar viena itin svarbia gyvenimo veikla – vaikų auginimu. „Knygos paskirtis – papasakoti vaikams, kaip veikia pinigai“, – sako autorius. Knygos pristatymas ir viktorina vyks sekmadienį, 11 val., Jaunųjų skaitytojų salėje.

Vaikams apie svarbiausius šalies istorijos įvykius pasakojantis istorikas dr. Zigmas Vitkus mugėje pristatys atnaujintą savo knygą „Lietuvos kasdiena“, pasakojančią apie mūsų ir mūsų protėvių kasdienybę nuo akmens amžiaus iki dabartinių dienų: kokius būstus statė, kaip rengėsi, ką valgė, kuo vertėsi, kaip gydėsi, kaip kito ir buvo keičiamas Lietuvos kraštovaizdis. Penktadienį, 19 val., Jaunųjų skaitytojų salėje pagal savo knygą Z. Vitkus surengs proto mūšį.

Penktadienį, 14 val., Jaunųjų skaitytojų salėje mokslo žurnalistė Goda Raibytė-Aleksa pristatys savo knygą „Kas vyksta kosmose?“. Knygoje daug negirdėtų ir įdomių faktų apie saulę, kometas, asteroidus, misijas ir net... nežemišką gyvybę, o knygos pristatyme jaunųjų dalyvių lauks moksliniai eksperimentai kosmoso tema.

Leidyklos stende viešės vaikų itin mėgstamas gamtos rašytojas Selemonas Paltanavičius, į Vilniaus knygų mugę grįžtantis su nauja knyga – „Gyvas vabzdžių pasaulis“. Šį kartą pasakojimas sukasi apie nepaprastai gausų, įvairų ir labai įdomų vabzdžių pasaulį, kuris sudaro nuo 75 iki 80 proc. visos gyvūnijos įvairovės. Gamtininkas kviečia į pažintinę kelionę, kurioje taps aišku, ar vabzdžiai mato ir girdi? Kaip jie gyvena ir kuo minta? Ką daryti, kad juos apsaugotume?

Leidyklos stende taip pat bus galima sutikti ir daugiau naujų knygų – „Tilidūda dainelės“, Evelinos Daciūtės „Medaus mainai. Geriausios meškių istorijos“, Ilonos Ežerinytės „Sutikti eidą“, Renatos Lazdin „Jaukių ir laimingų namų knyga“, Lauryno Kaminsko „Kakė Makė. Noriu sužinoti apie animaciją“ bei kitų leidinių autorius, kūrėjus ir iliustruotojus.